2016 yılında 328 kadın öldürüldü

2016 yılında 328 kadın öldürüldü

Geçen yıllara oranla 2016 yılında kadın cinayetleri artarak 328 kadın hayatını kaybetti. Bu yıl kadın cinayetlerinin yüzde 50'si OHAL döneminde gerçekleşti. 

İstanbul’da 34, Adana’da 17, Ankara ve İzmir’de 16, Antalya ve Gaziantep’te 14, Kocaeli ve Muğla’da 11, Manisa ve Konya’da 10 kadın öldürüldü.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, 2016 yılı raporunu yayınladı. Raporda bütün bir yılın en önemli kazanımı olarak AKP'nin "erken yaşta zorla evlendirme ve tecavüzü kapsayan çocuk istismarını" yasalaştırmak için bir gecede geçirmeye çalıştığı "utanç önergesi"nin iptal ettirilmesi yer aldı.

KADINLARI EN YAKINLARI ÖLDÜRDÜ

Platformun her ay basından aldığı bilgilerle hazırladığı verilere göre 2016 yılında erkekler tarafından 328 kadın öldürüldü. Öldürülen kadınların yüzde 45’i kendi hayatlarına dair karar almak istediği için, boşanmak istediği için, ilişkisini sonlandırmak istediği için öldürüldü. Kadınlar en yakınları tarafından öldürülürken, yüzde46’sının çocuğu vardı. Devlet tarafından korunmayan kadınlar OHAL dönemiyle beraber artan şiddetle türlü işkencelerle öldürüldü. Bu yıl kadınların yüzde 70’i silahla ve kesici aletle öldürüldü. Bu yıl öldürülen kadınların yüzde 20’si genç kadınlarken, yine OHAL dönemiyle beraber 15 yaşından küçük kız çocuklarının da erkekler tarafından öldürülmesine şahit olundu.

Raporda, çocuk düşmanı politikaların çocuk istismarının artmasına ve çocukların öldürülmesinde yol açtığı belirtilerek, “OHAL dönemi kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddetin artmasıyla beraber vahşetinde aynı oranda artmasına sebep olmuş, kadınlar türlü işkencelerle öldürülmüştür” dendi.

KADINLAR LAİKLİK VE ÖZGÜRLÜKLERİ İÇİN EYLEMDEYDİ

OHAL döneminde kadın cinayetlerinin 2 kat arttığı belirtilen raporda şöyle dendi:

“ AKP Hükümeti’nin şiddeti körükleyen açıklamaları “hadım yasası” “idam” gibi intikama dayalı uygulamaları getirmeye çalışılması kadın cinayetlerindeki vahşetin önünü açtı. Kadınlar kendi hayatlarına dair karar almak isterken öldürülüyorken AKP Hükümeti “kadınların itaat etmesinden”, “adam gibi ölmekten” şeklinde kadın düşmanı açıklamalarıyla kadın cinayetlerine bir yenisini ekledi, kadınların yaşam ve özgürlük alanlarına müdahale etmeye devam etti. Kadınlar darp edilerek, boğazı kesilerek, yakılarak, ateşli silahlarla, işkencelerle öldürüldü. Eskişehir'de 17 yaşındaki Kader Kaya, cinsel saldırıya direndiği için öldürüldü. Batman'da 17 yaşındaki Amine Demirtaş, telefon şifresini söylemediği için abisi tarafından dövülerek öldürüldü. Bursa’da Kadriye ayrıldığı kocası tarafından bombayla öldürülmeye çalışıldı. Trans kadınlara yönelik nefret suçlarına zemin hazırladı. İstanbul'da trans kadın Hande Kader tıpkı Özgecan Aslan gibi yakılarak öldürüldü, failleri hala bulunamadı. 

Kadınlar için hayati olan laikliğe ve modern haklarımıza yönelik saldırıların karşısında platform kadınların haklarına kavuşarak yaşaması için 10 maddelik mücadele alanlarını açıkladı. 81 ilde kadınlar bu saldırılar karşısında yılmadan mücadeleye devam dedi. 33 ilde kadınlar özgürlükleri ve laiklik için eylem yaptı.”

DAHA FAZLA