2016 Medya Raporu: OHAL’de LGBTİ’ler görünmez!

2016 Medya Raporu: OHAL’de LGBTİ’ler görünmez!

Kaos GL’nin 2016 Medya İzleme Raporu yayınlandı. Raporda olumlu ve olumsuz haber grafikleri, haber örnekleri ve medyanın genel seyri yer alıyor.

Kaos GL Derneği’nin LGBTİ’lerin günlük gazetelerin kendi hazırladığı haberlerde nasıl yer aldığını incelediği 2016 Medya Raporu yayınlandı.

Gazetelerin kendi hazırladıkları haberlerde LGBTİ, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ifadelerinin geçtiği pek çok yer olsa da yalnızca ana konusu LGBTİ olan haberlere odaklanan rapora şuradan ulaşabilirsiniz.

Her aya ait olumlu ve olumsuz haber grafiklerinin yanı sıra olumsuz haber kategorilerinin de yer aldığı raporda; olumlu ve olumsuz haber örnekleri de kamuoyu ile paylaşılıyor.

Özellikle Mayıs ve Haziran aylarında hem olumlu haber hem de olumsuz haber sayısında diğer aylara göre belirgin bir artış gözlemleniyor. Raporda bu durum 17 Mayıs Uluslararası Homofobi ve Transfobi Karşıtı Gün etkinlikleri ve Mayıs-Haziran aylarında farklı şehirlerdeki Onur Haftası ve Yürüyüşü etkinlikleri ile açıklanıyor.

Orlando katliamının da hem ana akım hem alternatif medyada geniş bir şekilde görüldüğü belirtiliyor.

8 MART'TA LBT KADINLAR GÖRÜNMEZDİ

Raporda, Mart ayında 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla haber sayısında artış görülmesi beklense de rakamların bunun tersini gösterdiği vurgulanıyor:

“Bunun nedeni Dünya Kadınlar Günü’ne ilişkin haber ve etkinliklerde LGBTİ’lerin çoğu zaman anılmaması; anıldıklarında ise sadece isimlerinin geçmesidir. Lezbiyen, biseksüel ve trans kadınları konu alan, yaşadıklarını yansıtan çok az haber yayınlanmıştır.”

Rapora göre 2016 yılı bir bütün olarak değerlendirildiğinde olumsuz haberlerin büyük çoğunluğunun stereotipleştirmeden kaynaklandığı görülüyor.

OHAL’DE LGBTİ'LER GÖRÜNMEZ!

Temmuz ayında ana konusu LGBTİ’ler olan toplam haber sayısında dramatik bir düşüş yaşandı. Rapora göre bunun nedeni 15 Temmuz Darbe Girişimi ve ardından ilan edilen OHAL olarak yorumlanabilir. Darbe girişimi ve ardından yaşanan “büyük ve ulusal medyatik gelişmeler” içerisinde LGBTİ’ler kendisine yer bulamadı. Medyada görünürlük ilk 6 aya göre ciddi biçimde azaldı.

HANDE KADER VE WİSAM SANKARİ

Raporda, yıl sonuna doğru en çok haberleştirilen gelişmeler şöyle aktarılıyor:

“Bunun iki istisnası Ağustos ve Aralık ayları. Ağustos ayında Suriyeli eşcinsel mülteci Wisam Sankari’nin öldürülmesine ilişkin KaosGL.org’un özel haberi Kaos GL kaynaklı bir şekilde yazılı medyada sıkça yer aldı. Trans kadın Hande Kader’in öldürülmesi de Ağustos’ta medyada kendisine yer bulabilen gelişmelerdendi. Aralık ayında ise Kaos GL’nin çeşitli araştırma raporları ve Ayrımcılık Karşıtı Sempozyum’un medyada diğer LGBTİ haberlerine göre daha fazla yer aldığını gözlemledik.”

Raporun ikinci bölümünde sene boyunca derlenen haber örnekleri; sonuç bölümünde ise haber yazımı ile ilgili genel kurallar, LGBTİ alanında haber üretirken dikkat edilmesi gerekenler hatırlatılıyor.

DAHA FAZLA