2 yılda 100 hasta tedavi için Küba'ya gitti

2 yılda 100 hasta tedavi için Küba'ya gitti

Küba’ya sağlık turları düzenleyen Cemarcializadoro de Servicios Medicos Cubono şirketinin yetkilileri Türkiye'den 2 yılda 100 hastanın tedavi olmak için Küba'ya gittiğini belirtti.

Kübalı bilim insanlarının kansere yönelik geliştirdikleri yeni tedavi yöntemlerinin ardından Türkiye de dahil dünyanın pek çok ülkesinde hastaların gözü Küba'ya çevrildi. Milliyet'ten Çiğdem Yılmaz'ın haberine göre, Küba’ya sağlık turları düzenleyen Cemarcializadoro de Servicios Medicos Cubono’nun (SMC) Taksim temsilciliğindeki yetkililer, ‘Tedavi kanseri tamamen yok etmiyor, bunu hastalarımıza da muklaka söylüyoruz’ diye konuştu. ‘Guananamera’ adlı şirketin genel müdürü Blanca Nieve Garica Cruz, gün boyunca aldıkları telefon sayısının 61 olduğunu aktarıyor. 

İyileşme umuduyla ‘çare Kübalı doktorlar’ diyerek arayanların ortak noktası ise “Türkiye’de yapmamız gerekenleri yaptık, yapılacak başka alternatifimiz olmadığı için, bir de Kübalı doktorların hastayı görmesi”. Şirket yetkilisi Cruz da, genellikle Türkiye’deki tedavi süreçleri tamamlanan hastaların kendilerine başvurduğunu söylüyor.

"100 HASTA KÜBA'YA GİTTİ"

Cruz, “Beyin tümörü, yemek borusu, pankres, akciğer ve yumuşak doku kanserleri için Küba’da aşı yöntemi uygulanıyor. Bunun dışında kalan diğer kanser tipleri için de hayat kalitesi programı uyguluyoruz. Bu hayat kalitesi programları, hastaların ömürlerinin uzamasına ve ağrılarının dinmesine yardımcı oluyor. Kaner hastalığı dışında, sedef, vitiligo, saç-sakal kıran, tavuk karası, diabetik ayak gibi hastalıklar için de başvuran yüzlerce hastamız var. Uygulanan tedavi yöntemi kanseri tamamen yok etmiyor. Bunu hastalarımıza da anlatıyoruz. Başvuran hastalarımızdan epikriz ve patoloji raporlarını istiyoruz. Bu raporları mail üzerinden Havana’da bulunan La Pradera Hastanesindeki heyetimize gönderiyoruz. Heyet raporları inceliyor ve aşı hasta için uygunsa bize bildiriyorlar. Biz de 7 gün içerisinde hastalarımıza dönüş yapıyoruz. Ardından da tur şirketimiz, konaklama, sağlık hizmetleri, yeme içme ve uçak biletinin de dahil olduğu paket şeklinde hastalara hizmet sunuyor. Paket fiyatlarımız da hastalığa göre değişiklik gösteriyor” diyor.

20 yıldır sağlık turizmi alanında çalıştıklarını ve son 2 yılda kanser turizminin arttığını belirten Cruz, 2 yılda 100 kadar kanser hastasının Küba’da tedavi gördüğünü belirtiyor.

"KENDİMİ DAHA DİNÇ VE SAĞLIKLI HİSSEDİYORUM"

İyileşmek için Küba’ya gidenlerden biri meme kanseriyle mücadele eden Yasemin Tamer. Hastalığı 5 kez nükseden Tamer, Haziran ayında gidip merkezde 1 hafta kalmış. “Hastalığım çok ilerlemişti yapacak bir şeyimiz yoktu. Türkiye’deki doktorlar da gitmemi uygun gördü” diyen Tamer, epikriz ve patoloji raporunu gönderdikten 7 gün sonra kendisine uygun aşı olmadığı yanıtının verildiğini anlattı.

Tamer, “Fakat yaşam kalitesini artıran bir uygulamanın olduğunu istersem bunu deneyebileceğimi söylediler. Kardeşim ile birlikte Küba’ya gittik. İki kişilik seyahat 20 bin liraya mal oldu. Uçaktan iner inmez bir hemşire bize eşlik etti. Havana’da gittiğimiz hastanede de doktorlar çok ilgiliydi. Tedavi için gittiğimiz hastane daha çok tatil köyüne benziyordu. Yapılan testlerden sonra ilaç tedavisi uygulamaya başladılar. Kübalı doktorların verdiği ilaçlar sayesinde kendimi daha dinç ve sağlıklı hissediyorum” dedi.

"ARKADAŞIM KURTULDU"

50 yaşındaki Hasan Özkaleli, Küba’nın yolunu sedef hastalığı için tutanlardan. “Arkadaşım Küba’da hastalıktan tamamen kurtulduğu için ben de gittim” diyen Özkaleli 20 gün önce dönmüş Küba’dan. Özkaleli, “3 aylık bir ilaç tedavisinin ardından iyileşeceğim söylendi fakat bu süre 6 aya kadar da uzayabilir. Dil bilmediğim için İngilizce bilen yeğenimi de yanımda götürdüm. Konaklama ve uçak biletleri dahil 5 bin 500 euro dedik. Hastane ve aldığım ilaç için ise 1400 euro verdik” diye konuştu. 

"ESKİYE GÖRE DAHA GÜÇLÜ"

İyileşme umuduyla Küba’ya giden bir diğer hasta da tiroid kanseri olan N.K. Süreci dayısına refakat eden R.K anlattı; “Araştırmamız sonucu Küba’da C... aşısı için sağlık turlarının düzenlendiğini öğrendik. Şirketle iletişime geçtim. Benden dayımın patoloji ve epikriz raporlarını istedi. İstenilen belgeleri tur şirketine gönderdikten bir hafta kadar sonra Küba heyeti tarafından incelenen raporlar sonucunda aşının dayım için uygun olmadığı bize iletildi. Fakat yaşam kalitesini yükselten bir programın olduğu ve V.... aşısının dayıma uygulanabileceği söylendi. Biz de bunun üzerine Küba’ya gittik. Orada yapılan kan testinin ardından dayıma aşı değil günde 3 defa kullanacağı V... damlası verildi. Damlanın kanserin sebep olduğu ağrıları ve semptomları yok ettiği, direnç sistemini kuvvetlendirdiği söylendi. Biz de 6 aylık damlamızı alıp Türkiye’ye geri döndük. Dayım yaklaşık 20 gündür damlayı kullanıyor ve eskiye göre kendisini daha güçlü hissediyor. Küba’ya gitmemize aracı olan sağlık turuna 3 aylık damla dâhil toplamda 5 bin 900 euro ödedik. Buna ek olarak 3 aylık damla dozu için de ayrıca 600 euro ödedik.”

"AŞININ İLK SONUÇLARI UMUT VERSE DE HENÜZ TEST AŞAMASINDA"

Küba’nın kanser aşısı ve tedavisine yönelik Türkiye'den bilim insanlarının görüşleri şöyle:

Prof. Dr. Ahmet Özet (Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Başkanı): “Küba’daki aşının akciğer kanserine karşı olumlu sonuçlar verdiği daha önce açıklanmıştı. Yapılan çalışmada, Racotumumab adlı aşının bağışıklık sistemini uyararak NeuGcGM içeren kanser hücrelerini tanıyıp yok eden antikorlar oluşmasını sağladığı gösterildi. Ön çalışma sonuçlarına göre aşı ileri evre akciğer kanserinde kısmi iyileşme sağlamakla birlikte, ömrü ortalama 2 ay uzatmaktadır. Bu yarar sadece kemoterapiden yarar gören hastalarda görülmüştür. Yani hastalarda aşının faydalı olması için kemoterapi sonrasında hastalığın gerilemesi veya en azından aynı kalması gerekmektedir. İlk sonuçları umut verse de söz konusu araştırmanın henüz klinik çalışmaları tamamlanmamıştır. Bu sebeple henüz onaylanmamış bir moleküle ilişkin ‘mucize’ymiş gibi bahsetmek doğru değildir.”

Yrd. Doç. Dr. Yavuz Dizdar (İstanbul Tıp Fakültesi öğretim üyesi onkolog): “Küba’daki ekiple görüştüm, aşı henüz test aşamasında. Kanseri kesin olarak yenecek bir ilaç geliştirilmiş değil. Aşıyla hastalara ömür biçilmesi mümkün değildir. Bu bana sağlık turizmi gibi gözüküyor. Vatandaş acaba gitseydik hastalıktan kurtulurduk psikolojisine girmesin.”

"DOKTORA DANIŞILIP HAREKET EDİLMELİ"

Prof. Dr. Mahmut Gümüş (Onkolog): “Küba’daki C... aşısı kemoterapi ile beraber kullanıldığında eski tedavilere göre akciğer kanserinde 2 ya da 3 ay gibi hastanın yaşam süresine ek bir katkı sağlıyor. Geliştirilen bu tedavi yöntemlerini  mucizevi bir şekilde hastalığı yok ediyor diye sunmamak gerekiyor. Geliştirilmekte olan ilaçların aşamaları aşıp ülkemizde kullanıma sokulmasını beklemek lazım. Hastalarımızı umut tacirlerinin eline sürüklememek gerekiyor. Küba’ya seyahat edip tedavi yöntemlerini denedikten sonra kanseri yüzde yüz atlatırım durumu söz konusu değil. Tedavi süreçlerinin kişiye bağlı olması uzman görüşünü önemli kılıyor. Hastalar doktorlarına danışarak hareket etmeli. İnternetteki duyumları fazla dikkate alanlar umut tacirlerinin eline düşerek zaman ve para kaybedebilir.” 

DAHA FAZLA