17 Ağustos'un 17. yılı: Deprem olursa AVM'ye sığınacağız

17 Ağustos'un 17. yılı: Deprem olursa AVM'ye sığınacağız

Tüm Marmara Bölgesi’ni etkileyen Gölcük merkezli 17 Ağustos depreminin üzerinden 17 yıl geçti. Marmara Depremi'nde hayatını kaybedenler için birçok şehirde anma törenleri düzenlendi. Sakarya, Yalova ve Kocaeli gibi depremde en çok can kaybının yaşandığı illerde denize karanfiller bırakıldı.Sadece 45 saniye süren deprem sonucunda Kocaeli’nde 9 bin 477, Sakarya’da 3 bin 891, Yalova’da 2 bin 504, İstanbul’da 981, Bolu’da 270, Bursa’da 268, Eskişehir’de 86 ve Zonguldak il sınırı içinde de 3 kişi olmak üzere toplam 17 bin 480 kişi can verdi.

Tüm Marmara Bölgesi’ni etkileyen Gölcük merkezli 17 Ağustos depreminin üzerinden 17 yıl geçti. Marmara Depremi'nde hayatını kaybedenler için birçok şehirde anma törenleri düzenlendi. Sakarya, Yalova ve Kocaeli gibi depremde en çok can kaybının yaşandığı illerde denize karanfiller bırakıldı.

Sadece 45 saniye süren deprem sonucunda Kocaeli’nde 9 bin 477, Sakarya’da 3 bin 891, Yalova’da 2 bin 504, İstanbul’da 981, Bolu’da 270, Bursa’da 268, Eskişehir’de 86 ve Zonguldak il sınırı içinde de 3 kişi olmak üzere toplam 17 bin 480 kişi can verdi.

Depremin en önemli sonuçlarından biri ise 150 binin üzerinde kişinin kalıcı konutlar yapılana kadar prefabrik konut ve çadırlarda kalmasıydı. Ancak bugün İstanbul özelinde gelinen noktada, deprem olduğunda çadır kurulması için boş bırakılması gereken deprem toplanma alanlarının birçoğu imara açıldı. 

AFET TOPLANMA ALANLARI BİR BİR AVM OLUYOR

İstanbul'da 17 Ağustos depremi sonrası afet toplanma alanı olarak 493 yer belirlendi. Ancak bugüne kadar bu alanların 300'den fazlası imara açıldı.

Kadıköy Göztepe'de afet toplanma alanı olarak belirlenen eski meteoroloji arazisinde şu an Four Winds kuleleri yükselirken, Zincirlikuyu'da da aynı şekilde toplanma alanı olarak belirlenen Karayolları 17. Bölge Müdrülüğü arazisinde Zorlu AVM var. Marmara Forum AVM, İstanbul Forum AVM, Maltepe Dap Royal Center, Tuzla Kiptaş 2.3. etap evleri, Şişli Trump Tower, Torunlar Center, Medeniyet Üniversitesi gibi birçok yapı afet toplanma alanı olarak belirlenen araziler üzerine dikildi.

Şişli, Bahçelievler, Zeytinburnu, Üsküdar, Tuzla, Maltepe, Esenler, Bağcılar, Bakırköy, Beşiktaş, Gaziosmanpaşa ilçelerindeki acil toplanma alanlarına 5 AVM, 5 rezidans ve 8 lüks site inşa edildi.

Son olarak da Maltepe Küçükyalı'daki Karayolları 1. Bölge Müdürlüğü yerleşkesi imara açıldı. Toplam 132 bin metrekarelik alana sahip olan Karayolları arazisinin niteliği, “İdari Tesis Alanı” iken özelleştirme kapsamına alınmasının ardından yapılan değişiklikle “Konut ve Ticari Alan” olarak değiştirildi. Geçtiğimiz Haziran ayında Emlak Konut GYO tarafından yapılan ihalede ise Tahincioğlu şirketine satıldı.

DAHA FAZLA