16:9 kuleleri için verilen tıraşlama kararı bozuldu

16:9 kuleleri için verilen tıraşlama kararı bozuldu

İstanbul'un silüetini bozduğu gerekçesiyle yargının "tıraşlanması gerekir" dediği 16:9 kuleleri hakkında verilen karar bozuldu.

İstanbul, Zeytinburnu’nda bulunan 16/9 kulelerine ilişkin idari mahkemenin vermiş olduğu imar planları ve yapı ruhsatları iptal kararı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) bu kararı veren hakimler ile bilirkişilerin “FETÖ’cü” olduğunu ileri sürerek yaptığı itiraz ile İstanbul 4. İdare Mahkemesi tarafından bozuldu.

Mahkemenin 3 Ocak 2018 tarihli kararında, bilirkişiler Mehmet Kaya ve Darçın Akın hakkında “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan soruşturmaların bulunduğuna, hakimler Özkan Artar ve Emine Özdemir Güçlü’nün ise Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) kararıyla meslekten ihraç edildiklerine dikkat çekilirken, mevcut hukuki durumda kamu yararı olup olmadığının belirlenmesi için yeniden yargılama yapılması kararı verildi.

DOSYAYA GÖRE MUAMELE

Karara ilişkin bianet’ten Tansu Pişkin’e konuşan Mimarlar Odası avukatı Can Atalay, şu ifadeleri kullandı:

“Söz konusu bilirkişiler kamuoyunu yakından ilgilendiren başka dosyalarda da görev alıyor. Birisinin görev yaptığı dosyalardan biri tarihi yarımadadaki 1/5000 imar planları dosyası. Fakat plan lehine rapor sundukları için onlar tekrar gündeme gelmiyor.

İstanbul 4. İdare Mahkemesi'nin kararı içerisinde ilk mahkemenin kararına 'hükümeti zor durumda bırakmak amacıyla verilen karar' ifadesi yer alıyor. İdari yargı merci olan bir karar yeri nasıl böyle bir karar verebilir? Bu karara ilişkin UYAP'ta bazı usulsüzlükler olduğu dile getiriliyor. Fakat o dönem görülen diğer dosyalar için bu gerekçe geçerli olmuyor.

İdari yargının geleceği ve hukuk devleti için dehşet verici.”

DAHA FAZLA