15 Temmuz'da otobüsleri askeriye önüne çektikleri için ödül verilen şoförler haklarını isteyince işten atıldı

15 Temmuz'da otobüsleri askeriye önüne çektikleri için ödül verilen şoförler haklarını isteyince işten atıldı

Konya Büyükşehir Belediyesi'nin mesai ücretlerinin ödenmemesini ve maaşlarının bordroda düşük gösterilmesini şikayet ettikleri için işten attığı otobüs şoförleri "15 Temmuz'da otobüsleri askeriye önüne çektiğimiz için ödül verenler hakkımızı arayınca işten atıyor" diyerek işten atılmalarına tepki gösterdi. 

Konya Büyükşehir Belediyesinde Toplu Ulaşım Daire Başkanlığı bünyesindeki taşeron firmada çalışan 24 işçi işten atıldı. Belediye otobüslerinde şoför olarak çalışan 24 kişinin atılma sebebi İŞKUR'a 'işin sona ermesi' olarak bildirilse de, işçiler gerçeğin böyle olmadığını anlattı. 

Evrensel'den Birkan Bulut'un haberine göre, işten atılan şoförler resmi tatil günlerinde çalıştıkları karşılığında mesai ücretlerini alamadıkları, maaşlarının bordrolarına düşük yansıtıldığı nedeniyle BİMER'e şikayette bulundular. Bunun üzerine büyükşehir belediyesine gelen müfettişler işçileri haklı bulurken diğer yandan da iki taşeron firmadaki yapılan ihlali de gördü. Çünkü MFD şirketi ihalesinde başka bir firmanın olamayacağı belirtilirken toplu ulaşımda Halk Ulaşım ve MFD olarak iki taşeron firmanın çalıştırıldığı tespit edildi. İşçilerin hak arayışı nedeniyle önce 3, sonra da 21 kişi işten atıldı.

"SEN MİSİN MESAİ İSTEYEN"

İşten atılan otobüs şoförlerinden Necati Yurdakul, haklarını aradıkları için işten çıkartıldıklarını belirterek, "Sen misin 23 Nisan'da, 19 Mayıs'ta çalıştığın için mesai isteyen diyerek bizi işten attılar. Ayrıca işten atılmayan arkadaşlarımıza da gözdağı veriliyor, istifa etmeleri için mobing uygulanıyor. Şirkete, daire başkanlığına hatta büyükşehir belediyesine bile gittik ama hepsi "muhatabınız biz değiliz" diyerek başından savıyor. Oysa 15 Temmuz gecesi darbe girişimi olduğunda hepimiz otobüslerimizi askeriyelerin önüne çekmiştik. 15 Temmuz'da otobüsleri askeriye önüne çektiğimiz için ödül, plaket verenler hakkımızı arayınca işten atıyor" dedi.

Yurdakul, dava açacaklarını ve haklarını aramaya devam edeceklerini söyledi.