15 Temmuz sonrasında cezaevlerinde işkence arttı: Domuz bağı kullanıyorlar

15 Temmuz sonrasında cezaevlerinde işkence arttı: Domuz bağı kullanıyorlar

Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutsaklara domuz bağı ile işkence edildiği ve işkenceyi protesto eden tutsakların da sürgün edildiği iddia edildi.

Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan yurttaşlara domuz bağıyla işkence edildiği ve işkence protesto edenlerin de sürgün edildiği iddia edildi. Cezaevinde işkence edilerek siyasi tutsak Fikret Kara’nın annesi Naime Emlik Kara, ANF'den Zeynep Kuray'a, oğlunun ve diğer tutsakların uğradığı işkenceyi anlattı.

"15 TEMMUZ SONRASINDA İŞKENCE ARTTI"

Kara, daha önce Tekirdağ F Tipi Cezaevi’nde yaşanan işkenceler ile birçok kez gündeme gelen Haydar Ali Ak’ın Edirne F Tipi Cezaevi’ne müdür olarak atanmasıyla siyasi tutsaklara yönelik işkence ve eziyetlerin arttığını vurguladı. 

2000’deki ölüm oruçları sonrası Wernicke-Korsakoff hastası olan oğlunun 30 Ağustos 2016’da Edirne F Tipi Cezaevi’ne sürgün edildiğini belirten Kara, cezaevinde özellikle 15 Temmuz sonrası işkencenin arttığını söyledi. 

MAHKEMEYE GÖTÜRÜEN TUTUKLULARA RİNG ARACINDA İŞKENCE

Mahkemeye götürülen tutuklulara rign araçlarında da işkence edildiğini belirten Kara, "Hücre şeklinde bölmelere ayrılan yeni ring araçlarıyla tutsaklar sindirilmek isteniyor. Bu araçlarda kafese benzer tek kişilik bölmelerde, elleri kelepçeli şekilde tutulan tutsaklar, hareket edemiyor, nefes alamıyor. Çocuklarımız bu ringleri kabul etmedikleri için de artık ne mahkemeye gidip savunma yapabiliyor, ne de hastaneye sevk edilmek isteniyor. Bu durum en çok da hasta tutsakları etkiliyor" diye konuştu.

HAK İHLALLERİNİ PROTESTO EDENLERE DOMUZ BAĞI İŞKENCESİ

Kara, yaşanan hak ihlallerini protesto eden Ferdi İşçi ve Deniz Can Dil adlı tutsakların, Fethullah Gülen cemaatine yönelik soruşturmalarda tutuklanan ile aynı koğuşa konulmasının ardından gerginlik çıktığını ve iki tutsağın gardiyanlar tarafından el ve ayakları domuz bağı şeklinde bağlanıp, süngerli odaya kapatılmasıyla diğer siyasi tutsakların bu durumu protesto ettiğini belirtti.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULACAK

Tutsakların protesto eylemi sonrası iki siyasi tutsağın süngerli odadan çıkarılarak bu kez hücreye konulduğunu belirten Kara, bu durumun da tepki yaratması üzerine, birçok kişinin sürgün edildiğini aktardı. Protestolar sonrası 11 ve 12 Eylül’de oğlunun da içinde olduğu sürgünlerin başladığını belirten Kara, oğlunun uğradığı işkenceye dair cezaevi müdürü hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti.