15 Temmuz etkinlikleri İngiliz basınında: Erdoğan düşmanlarının canına okumak için kullandı

15 Temmuz etkinlikleri İngiliz basınında: Erdoğan düşmanlarının canına okumak için kullandı

15 Temmuz’un 1. yıl dönümünde gerçekleştirilen etkinlikler İngiliz basınında geniş yer buldu. Times, Guardian ve Observer gazeteleri etkinlikleri sayfalarına taşıdı.

İngiliz The Times gazetesinin, Pazartesi günkü başyazısında Erdoğan'ın 15 Temmuz darbe girişiminin yıldönümü etkinliklerini "düşmanlarının canına okumak ve gücünü artırmak için kullandığı" ifadesi yer aldı.

"Ankara'nın Sultanı" başlıklı yazıda, darbe girişiminin İstanbul'da yapılan yıldönümü etkinliklerinde Erdoğan'ın "destekçilerini toplama", ayrıca gözaltı ve tutuklamaları "meşrulaştırma" fırsatı bulduğu belirtildi.

MUHALİFLERLE HESAPLAŞMAK İÇİN KULLANDI

Yazıda şöyle denildi:

”Kimse darbeye direnmek için sokaklara çıkan insanların cesaretinden şüphe etmiyor. Hiçbir Batılı hükümet darbeyi hoşgörmezdi ve hoşgörmedi de. Erdoğan ve partisi ise, şimdi CIA'i gizlice darbecileri desteklemekle suçluyor. Ancak Batı'yı ve Türkiye'deki birçok insanı rahatsız eden, duygusal Cumhurbaşkanı'nın etkinlikleri düşmanlarıyla ve siyasi muhaliflerle hesaplaşmak için nasıl kullandığıydı.”

“UZLAŞMA OLMAYACAĞINI İŞARETİNİ VERDİ”

İngiliz Observer gazetesi, Erdoğan'ın 15 Temmuz darbe girişiminin yıldönümünde eski adıyla Boğaziçi Köprüsü’nde gerçekleştirilen törende "heyecanlı ve hırçın" bir konuşma yaptığını yazdı. Gazeteye göre Erdoğan konuşmasında, gelecekte herhangi bir uzlaşma çabası olmayacağının da işaretini verdi.

"Erdoğan, Türkiye'deki hainlerin kafasını koparacağını söyledi" başlıklı haberden bazı satırlar şöyle:

"Darbe, tüm siyasi görüşlerden vatandaşların sokaklara çıkarak askerlere meydan okumasıyla yenilgiye uğratıldı. Hükümet darbe girişiminden, birçok takipçisi olan sürgündeki din adamı Fethullah Gülen'i ve hareketini sorumlu tutuyor.

"Ancak Türkiye, darbe girişiminde bulunanların çok ötesine giden, muhaliflere hatta muhalif politikacılara uzanan sıkı önlemlerin gölgesinde. On binlerce memur, polis, asker, yargı ve medya mensubu ile akademisyen görevden uzaklaştırıldı ya da gözaltına alındı. Tıpkı çok sayıda insan hakları aktivisti gibi...Hükümet Cuma günü de 7 bin kişiyi daha görevden uzaklaştırdı. 150'den fazla gazeteci de hapiste."

Adı 15 Temmuz Şehitler Köprüsü olarak değiştirilen Boğaziçi Köprüsü'nde, kurbanlar anısına inşa edilen bir anıtı da açan Cumhurbaşkanı konuşmasında muhalefet partilerini de sert bir dille eleştirdi ve darbe sonrası uzlaşma çabası olmayacağının da sinyalini verdi.”

“ERDOĞAN’IN TOPLU İNTİKAM ARAYIŞI ENDİŞE VERİCİ”

İngiltere'de yayınlanan Guardian gazetesinin, 15 Temmuz darbe girişiminin yıldönümü kutlamalarına ilişkin başyazısında Erdoğan'ın 'idam' açıklamalarına değinildi.

Yazıda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "toplu intikam" arayışında olmasının endişe verici olduğu ifade edildi.

Guardian'ın yazısına göre, idamın geri getirilmesi Türkiye'yi "hem dış hem de iç siyasette geriye götürür". AB üyelik müzakerelerinin sona erdirilmesi, bu risklerden biri:

"İdam cezası sadece vahşi ve ahlak dışı değil, aynı zamanda idamın caydırıcı etken olduğu kanıtlanmış da değil. İdam, bir tehlike varlığını başka yollarla da koruyabilecekken, tehlikeli olduğu düşünülen herhangi birini ortadan kaldırmaya hak tanıyor.

"FİKİRLERİ KAYGI VERİCİ"

Cezalandırmanın "ulusal kimliği oluşturmak" için bir fırsat olarak düşünülmemesi gerektiği de vurgulanan yazı, şu ifadelerle sonlandırıldı:

"Cumhurbaşkanı'nın Türkiye'yi yeniden biçimlendirme amacındaki fikirleri, birçok nedenden dolayı kaygı verici - en önemlisi de, toplu cezalandırmaya dayanıyor olmaları."

Erdoğan, darbe girişiminin yıldönümünde Guardian için bir köşe yazısı kaleme almıştı.

Erdoğan Guardian'a yazdığı yazıda "Darbe girişiminin püskürtülmesi demokrasi tarihi için bir dönüm noktasıdır. Diktatörlerin yönetimi altında yaşayan herkes için bir ilham ve umut kaynağı olacaktır. Maalesef Türkiye'nin müttefikleri, özellikle de Batılı dostları, olanların önemini kabul edememişlerdir" mesajını vermişti. (BBC Türkçe)