15. İstanbul Bienali  başlıyor

15. İstanbul Bienali başlıyor

16 Eylül ve 12 Kasım 2017 tarihleri arasında ücretsiz olarak gerçekleşecek olan ve "iyi bir komşu" başlığını taşıyan 15. İstanbul Bienali, altı farklı mekanda ziyaretçileriyle buluşacak.

Elmgreen ve Dragset sanatçıları tarafından düzenlenen, bu yıl 15. kez ziyaretçisiyle buluşacak olan İstanbul Bienali, ev ve mahalle kavramlarını farklı açılardan ele alacak. Sergiler bu yıl, İstanbul Modern, Galata Özel Rum İlköğretim Okulu, Pera Müzesi ve Küçük Mustafa Paşa Hamamı gibi daha önce de İstanbul bienallerine ev sahipliği yapmış yerlerin dışında, Cihangir'deki ARK Kültür ve Asmalımescit'te yer alan sanatçı stüdyosu gibi konut özelliği taşıyan mekanlarda da gerçekleşecek.

GALATA RUM ÖZEL İLKOKULU

Sanatçılar: Heba Y. Amin, Mark Dion, Jonah Freeman & Justin Lowe, Kasia Fudakowski, Pedro Gómez-Egaña, Lungiswa Gqunta, Andrea Joyce Heimer, Morag Keil & Georgie Nettell, Olaf Metzel, Mahmoud Obaidi, Erkan Özgen, Leander Schönweger, Dan Stockholm, Ali Taptık, Bilal Yılmaz

Bienalde on beş sanatçı eserlerini Galata Özel Rum İlköğretim Okulu’nun farklı yerlerinde sergiliyor. Farklı büyüklüklerde sınıflar, koridorlar, merdiven sahanlıkları, eski balo salonu ve çatı katı bunlardan sadece birkaçı. Galata Özel Rum İlköğretim Okulu Kütüphanesi ise sergi esnasında da devam eden bir eğitim programı sürdürüyor.

İSTANBUL MODERN

Sanatçılar: Adel Abdessemed, Volkan Aslan, Alper Aydın, Latifa Echakhch, Candeğer Furtun, Kim Heecheon, Mirak Jamal, Fernando Lanhas, Victor Leguy, Klara Lidén, Mahmoud Obaidi, Henrik Olesen, Lydia Ourahmane, Rayyane Tabet, Young-Jun Tak, Kaari Upson, Kemang Wa Lehulere, Yonamine, Xiao Yu.

15. İstanbul Bienali kapsamında on dokuz sanatçının enstalasyonu İstanbul Modern’in açık alanlı zemin katında sergileniyor. İstanbul Modern’in içinde bulunduğu alan bugün yeni bir dönüşümün içinden geçiyor. Bu süreç, bienal kapsamında müzeye yerleştirilecek işlerin seçiminde de önemli rol oynuyor. Müzede büyük ölçekli heykellerin yanı sıra “ev” ve “mahalle” kavramlarına eğilen tarihi işler de yer alıyor. 

Müzenin ikinci katında bulunan Türk ve uluslararası modern ve çağdaş sanat koleksiyonu da izleyicilere açık. Ayrıca, İstanbul Modern’in küratör ekibi tarafından hazırlanan film gösterimi de sergi süresince programa uygun olarak seyircilere sunuluyor. 

PERA MÜZESİ

Sanatçılar: Monica Bonvicini, Louise Bourgeois, Njideka Akunyili Crosby, Alejandro Almanza Pereda, Berlinde De Bruyckere, Vajiko Chachkhiani, Gözde İlkin, Liliana Maresca, Lee Miller, Aude Pariset, Sim Chi Yin, Dayanita Singh, Tatiana Trouvé, Tsang Kin-Wah, Andra Ursuta, Fred Wilson

Müzenin ilk iki katında müzenin ev sahipliği yaptığı Oryantalist Tablolar, Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri ve Kütahya Çini ve Seramikleri koleksiyonlarından seçilen eserler sergilenirken, en üst üç katta 15. İstanbul Bienali dahilinde on altı sanatçının eserleri misafirlerle buluşuyor. Ayrıca, müzenin Oryantalist Resim koleksiyonu bünyesinde ek eserler de sunuluyor.

Müzenin küratör ekibi tarafından bienalin iyi bir komşu başlığına uygun hazırlanan film gösterimleri müzenin zemin katındaki konferans salonunda belirlenmiş saatlerde   gerçekleşiyor. Bienalin çocuklara ve gençlere yönelik eğitim programı Pera Müzesi’nin eğitmen ekibiyle işbirliği içerisinde gerçekleştiriliyor. 

KÜÇÜK MUSTAFA PAŞA HAMAMI

Sanatçılar: Monica Bonvicini, Stephen G. Rhodes, Tuğçe Tuna

Hamamın daha büyük “erkekler” bölümü daha önce 14. İstanbul Bienali’nde kullanılırken, son zamanlarda restore edilen “kadınlar” bölümü ilk defa bir sergi alanı olarak kullanılacak. İki sanatçının hamamın iki ayrı bölümünde yerleştirme çalışmaları yer alırken, hamamın erkekler bölümünde 16 ve 17 Eylül’de ve bienal boyunca her Cumartesi 17.30 ve 20.30’da Tuğçe Tuna’nın performansı gerçekleştirilecek. 

ARK KÜLTÜR

Sanatçı: Mahmoud Khaled

ARK Kültür, kurmaca bir “müze eve” dönüştürülerek üç katta da tek bir sanatçının eserlerine ev sahipliği yapıyor.

YOĞUNLUK ATÖLYESİ

Sanatçı: Yoğunluk

İstanbullu sanatçı kolektifi Yoğunluk, Asmalımescit’te bir apartmanda yer alan stüdyolarını yeniden tasarlayarak ziyarete açıyor. Belirli zaman aralıklarında, küçük gruplar halinde ziyaret edilebilecek stüdyoda, sanatçı kolektifinin bienal için özel olarak geliştirdiği bir enstalasyon yer alacak. 

DAHA FAZLA