15-16 Haziran direnişinin 47'nci yılında sempozyum

15-16 Haziran direnişinin 47'nci yılında sempozyum

15-16 Haziran dirernişinin 47'nci yıldönümü dolayısıyla DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş ve Sosyal-İş ile Kemal Türkler Eğitim Vakfı tarafından bir sempozyum gerçekleştirilecek.

15-16 Haziran 1970'te işçilerin sendika seçme özgürlüğünü kısıtlayan yasal düzenlemeye karşı başlayan büyük işçi direnişinin yıldönümü dolayısıyla 11 Haziran Pazar günü çok sayıda sendikacı ve akademisyenin katılımıyla bir sempozyum gerçekleştirilecek. 

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı Birleşik Metal-İş ve Sosyal-İş ile Kemal Türkler Eğitim Vakfı tarafından düzenlenecek ve Birleşik Metal-İş Genel Merkezi Kemal Türkler Salonu'nda yapılacak sempozyumda 15-16 Haziran direnişinin güncel emek mücadelesi açısından önemi tartışılacak. 

Sempozyumun ilk bölümünde Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, Aster-İş Genel Başkanı Ayhan Dümen, Sosyal-İş Genel Başkanı Metin Ebetürk birer konuşma gerçekleştirecek. İkinci bölümde İleri Haber yazarı akademisyen Gürkan Emre Gürcanlı ile akademisyenler Süreyya Algül ve M. Görkem Doğan'ın konuşmalarının ardından son bölümde birleşik bir emek hareketi üzerine forum gerçekleştirilecek. 

15-16 HAZİRAN DİRENİŞİ

1970 yılında iktidardaki Adalet Partisi'nin CHP'nin de desteğiyle meclise sunduğu 274 sayılı Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Yasası ile 275 sayılı Sendikalar Yasası'nda değişiklik yapan tasarı kabul edildi. Söz konusu tasarıyla işçilerin kitlesel bir şekilde Türk-İş'ten DİSK'e yönelmesinin önüne geçmek amacıyla sendika seçimi ve sendika değiştirme işlemleri zorlaştırıldı. 

Söz konusu tasarı Türkiye İşçi Partisi tarafından iptal talebiyle Anayasa Mahkemesi'ne taşınırken, 15-16 Haziran tarihlerinde on binlerce işçi DİSK'in çağrısıyla sokağa çıktı. İstanbul'un Anadolu Yakası'nda Gebze'de başlayan yürüyüş E-5 güzergahı boyunca binlerce işçinin katılımıyla büyüyerek polis ve asker engeline rağmen Kadıköy'e ulaştı. Aynı şekilde Avrupa Yakası'nda Topkapı ve Bakırköy'den Eminönü'de yürüyüş gerçekleştirildi. İstanbul dışında yine bir çok şehirde binlerce işçi yürüdü. Direniş süresince polis saldırılarında çok sayıda işçi yaralanırken, Kadıköy'deki polis saldırısında iki işçi hayatını kaybetti. 

Direnişin ilk gününde Bakanlar Kurulu 60 günlük sıkıyönetim ilan etti. Ancak 16 Haziran tarihinde de on binlerce işçi yine sokağa çıkmaya devam etti. Anayasa Mahkemesi ise sonradan TİP'ten ayrı olarak CHP'nin de açtığı iptal davalarını değerlendirerek söz konusu yasa değişikliklerini iptal etti.