115 çocuğun istismar edilmesine ilişkin bilgiler ortaya çıkıyor

115 çocuğun istismar edilmesine ilişkin bilgiler ortaya çıkıyor

İstanbul’da hastanenin 115 çocuğun hamile olduğunu yetkililere bildirmediğini tespit edenlerden biri olan Psikolog I.Ö.,  çocukların çoğunun akrabası tarafından hamile bırakıldığını söyledi.

Küçükçekmece’de bulunan Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hamile 115 çocuğun bildirilmemesi skandalına ilişkin yeni bilgiler ortaya çıkıyor.

“ergen hamilelere psikodestek projesi” kapsamında hastanede 1 yıldır çalışan ve geçen ay görevini tamamlayan Psikolog I.Ö., “Suriyelilerin yoğun yaşadığı ilçedeki hastanede bu vakalar sık olduğu için durum bir anlamda normalleşti ve ‘kasıtsız’ hasır altı edildi” dedi.

‘HASIR ALTI EDİLDİ’

Habertürk’e konuşan I.Ö., şunları söyledi:

“Bildirim yükümlülüğü olmasına rağmen bunun yapılmamasının 2 nedeni var: Bilgi eksikliği ve (çok sık karşımıza çıkmasından dolayı) cinsel istismar ve çocuk gebeler gerçeğini normalleştirmek... Hastane, Suriyeli göçmenlerin yoğun olarak yaşadığı, çok göç alan bir bölgede. Bu tip vakalar sıklıkla geldiği için bir anlamda normalleşmişti. Suriyelilerin yoğun yaşadığı ilçedeki hastanede bu vakalar sık olduğu için durum hasır altı edildi. Bildirim yapılmamasıyla ilgili bir kasıt yoktu.”

‘ÇOĞU AKRABASI TARAFINDAN GEBE BIRAKILMIŞ’

18 yaş altı gebeliklerin çok karşılaşılan, hasır altı edilen, küçük yaşta resmi nikâhla meşru kılınan bir olgu olduğunu dile getiren I.Ö., skandalla ilgili tespitlerini aktardı: “Çevirmen bulabildiğim her koşulda istismara uğrayan çocuklara psikoterapi yaptım. Çoğu akrabası tarafından hamile bırakılmış, bir kısmı cinsel istismara uğramış. Erkekler 25-26 yaşlarında. Yasal süreci biz de takip ediyoruz. Etik olarak üzerine gittik, durumun gündeme gelmesinden çekinmedik.”