100 milyon yıl önceki ilk çiçek neye benziyordu?

100 milyon yıl önceki ilk çiçek neye benziyordu?

Çiçeklerin son 140 milyon yıl içindeki evrimini yeniden canlandıran ve en erken çiçeklerin nasıl görünmüş olabileceğine ışık tutan projenin sonuçları açıklandı.

Royal Holloway ve London Üniversitesi gibi okullardan 36 araştırmacı, ‘eFLOWER projesi’nin sonuçlarını bildirdi. Projenin sonuçları arasında en şaşırtıcı olanı, önceden ortaya atılan fikirlerin hiçbiriyle uyuşmayan, canlı bütün tohumlu bitkilerin temel evrim modellerine ve çiçeklerin erken evrimine ışık tutan yeni bir orijinal ata çiçek modeliydi.

Bu yeni çalışmaya göre, çiçeklerin atası, aynı anda dişi (karpel) ve erkek (stamen) bölgelerine sahipti ve biseksüeldi; üçlü setler halinde taçyaprağına benzer çeşitli organ dizilişlerine (iç içe döngülere) sahipti. Uzun süredir çiçeklerin atalarının organlarının spiral bir düzende dizildiğine inanılıyordu.

Arkeofili'nin aktardığına göre; proje hakkında konuşan University of Vienna’dan Profesör Jürg Schönenberger, ”Bu sonuçlar, çiçeklerin evrimiyle ilgili düşünülmüş ve öğretilmiş her şeyin doğruluğunu sorgulatıyor” açıklamasında bulundu.

Çalışmada, çiçeklerin yapısı hakkındaki bilgiler, tohumlu bitkilerin DNA temeli alınarak oluşturulan evrim ağacı hakkındaki son bilgiler ile birleştirildi. Dünyadaki en çok çeşide sahip bitki grubu olma unvanını taşıyan en az 300 bin türüyle tohumlu çiçekler (angiospermler); gıda, ilaç ve başka birçok amaçla kullanılan neredeyse bütün türleri içlerinde barındırıyor. Buna rağmen, tohumlu bitkiler sadece 140 milyon yıl önce, bitkilerin evriminin geç bir döneminde dinozorlar döneminin sonuna doğru ortaya çıktılar.

Ancak, tohumlu bitkilerin -özellikle de çiçeklerin kökeni ve erken evrimleri- 140 milyon yıl sonra bile hala biyolojinin en büyük gizemlerinden biri olmaya devam ediyor.

Yeni çalışma, çiçeklerin evriminin erken evrelerine ışık tutuyor ve ilk defa çiçek türlerinin olağanüstü çeşitliliğini açıklayabilen basit ve akla yatkın bir senaryo ortaya koyuyor.

DAHA FAZLA