10 işçiye mezar olan Torunlar Center’a ilişkin davada yeni gelişme

10 işçiye mezar olan Torunlar Center’a ilişkin davada yeni gelişme

Mecidiyeköy’de bulunan Torunlar Center inşaatındaki asansörün çökmesi sonucu 10 işçinin öldüğü iş cinayetiyle ilgili görülen davada 25 sanıktan 16’sı için beraat talep eden savcı, 9 kişi için 22,5 yıla kadar hapis cezası istedi.

İstanbul Mecidiyeköy’de Torunlar Center adlı rezidans inşaatında, asansörün ihmaller sonucu yere çakılması nedeniyle 10 işçinin hayatını kaybetmesine ilişkin görülen davada savcı mütalaasını açıkladı. 25 sanıktan 16’sı için beraat kararı verilmesini talep eden savcı aralarında inşaat firmasının proje müdürü ve asansör firmasının teknik sorumlusunun da aralarında bulunduğu 9 kişi hakkında ise 22,5 yıla kadar hapis cezası verilmesini talep etti.

6 Eylül 2014’te, eski Ali Sami Yen Stadı’nın yerine yapılan Torunlar İnşaat’a ait rezidans inşaatında, yük asansörü ihmaller sonucu yere çakılmış 10 işçi hayatını kaybetmişti. Kazanın ardından başlatılan soruşturma sonrasında inşaat firması yetkilileri ile asansör firması yetkilileri hakkında dava açılmıştı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 25 sanık hakkında açılan davanın dün görülen duruşmasında duruşma savcısı esasa ilişkin mütalaasını açıkladı. Savcı mütalaasında Torunlar İnşaat’ın proje müdürü Murat Aytimur, Geda Majör asansör firmasının teknik sorumlusu Önder Türksoy’u da aralarında olduğu 9 kişinin, “Bilinç taksirle ölüme neden olmak” suçundan 3 yıldan 22,5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmasını istedi.

“DAHA ÖNCE DE ARIZA OLUYORDU”

Savcı mütalaasında ceza istediği sanıklar hakkındaki bölümde, kazaların önceden önlenmesi konusunda ciddi çalışma içerisinde olmadıklarını, asansörlerde sık sık arıza ve kazaların meydana geldiğini belirterek, “Olay tarihinden önceki tarihlerde de birçok kez arıza meydana geldiği, bu süreçte Torunlar GYO çalışanları ile GEDA MAJÖR çalışanları arasında arızalar ve bunların giderilmesi konusunda elektronik posta yazışmalarının bulunduğu, olay tarihinden kısa süre önce de benzer kazanın yaşandığı, B blokta asansör düşmesi sonucu mesafenin kısa olması nedeniyle herhangi bir yaralanma ve ölüm olayının meydana gelmediği bu hususlar nazara alındığında sanıkların öngördüğü neticeyi istememelerine karşın neticenin meydana geldiği, sanıkların bilinçli taksirle üzerlerine atılı suçu işledikleri anlaşılmakta” ifadeleri kullanıldı.

16 SANIĞA BERAAT İSTEMİ

Hürriyet’te yer alan habere göre suçun yasal unsurlarının oluşmamasını ile kesin ve inandırıcı delil olmadığını belirten savcı 16 sanık hakkında ise beraat kararı verilmesini talep etti.

TORUNLAR 

Torunlar İnşaat’ın sahibi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imam hatipten arkadaşı olan Aziz Torun. Söz konusu şirketin yönetiminde AKP’de Belediye Başkanlığı yapan Aziz Yeniay ve yine AKP’li eski Bakanlardan Ali Coşkun da uzun bir süre bulunmuştu.

Daha önce verdiği bir röportajda, Erdoğan'la ilişkisi hakkında "Tayyip Bey ile hukukumuz, dostluğumuz var. Aynı vapurla okula giderdik" ifadelerini kullanan Torun, AKP iktidarı döneminde zenginliğine zenginlik katan isimler arasında.