10 harika çocuk kitabı

10 harika çocuk kitabı

Kasım ayı sınıf kitaplığımızın zenginleştirilmesi, kızıma yeni kitaplar alma gündemi dolayısıyla bol “çocuk kitaplı” geçti. Çocuk kitabı dediğime bakmayın tümü de gerçek bir kitap okurunu mutlu edecek derinlikte.

Çocuk kitabı basan yayınevleri güzel kitaplar yayımlıyorlar. Özenli, söylemek istediğini alabildiğine yalın anlatan, bitirdiğinizde içinizi coşkuyla ve gelecek güzel günlere olan umutla dolduran kitaplar. Kendi payıma, kitabı okuyup bitirdiğimde “Evet, bir konu ancak bu kadar güzel ve sade anlatılabilir bir çocuğa! diye sıkça bağırabiliyorum.

Kasım ayında okuduğum, incelediğim, satın aldığım kitaplar arasından meraklısı için 10 kitap seçtim. Sıralamada herhangi bir öncelik yok. Her birini ayrı ayrı çok önemsediğimi tekrar belirterek kitaplara geçiyorum. İyi okumalar.

1-Değişimsever Bay Flux

Değişikliği hiç sevmeyen Martin ile değişikliği seven Bay Flux’ın sıra dışı arkadaşlığının hikâyesi. Değişimsever Bay Flux büyük ve küçük değişikliklerde bulunabilecek mutluluğu resmediyor.


Kyo Maclear, Resimleyen: Matte Stephens; Çeviren: Gözdenur Çağlayan; 2017; hep kitap

2-Temiz

Ormanın derinliklerinde, her şeyi temizleyen, yıkayan ve düzenleyen Pete adında bir porsuk yaşardı. … Sonra hayvanlar geldi, en güçsüzünden en güçlüsüna kadar hepsi, ona yardım patisi, pençesi ya da gagası uzattılar.


Emily Gravett; Çeviren:  Sima Özkan Yıldırım; 2016; Beta Kids

3-Sırası mı Şimdi!

Annesi gelip de Sinan’ı resim yaparken görünce, “Sırası mı şimdi resim yapmanın! Çabuk dişlerini fırçala ve doooğru yatağa! Derdi. Sinan da tıpış tıpış yatağına giderdi.


Tülin Kozikoğlu, Resimleyen: Ece Zeber; 2017; Mavibulut Yayıncılık

4- Düşünce Okuyan Kız

Çocuklar hoş olmayan sözler söylediklerinde tuhaf bir şeyin gerçekleştiğini anladı: Kalpten dudağa doğru yolculuk ederlerken, iyi sözcükler bazen kötü sözcüklere dönüşebiliyordu. Bu yüzden, alınganlık etmemize gerek yoktu.


Orit Gidali; Resimleyen: Aya Gordon-Noy; Çeviren: Onur Özbek; 2017 Binbir Çiçek Kitaplar

5- Haylaz Peri Ürpertiler Ormanında

Haylaz Peri sürgün edildiği Ürpertiler Ormanı’na azıcık somurtkanlık, bir tutam neşe, biraz korku, bolca heyecan ve çokça dostluk katacaktı. Ürpertiler Ormanı asla eskisi gibi olmayacaktı.


Jana Bauer; Resimleyen:  Caroline Thaw; Çeviren: Bahar Ulukan; 2017 Çınar Yayınları

6- Neden?

Dünya sorularla dolu. Bilim dünyasına yumuşak bir giriş yaparken, her zaman merak ettiğiniz soruların cevaplarını öğrenmeye ne dersiniz?


Jo Connor; Resimleyen: Kath Grimshaw; Çeviren: Sevgi Atlıhan; 2015 Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları

7- Bedenim Bana Ait

Bu kitapta cinsel istismara ilişkin doğrudan anlatımlar bulamayacaksınız. Daha ziyade, çocukların kendi kendilerinin nasıl tavır alacaklarını ve başkalarına karşı nasıl davranacaklarını öğrenebilecekleri gündelik hayattan durumlar tanımlanmaktadır. Çocukların ihtiyaç duyduğu şey, hoşlarına gitmeyen dokunma ve yakınlaşmaların farkına varıp bunları engellemeleri ve bu türden davranışlara karşı kendilerini savunmalarını olanaklı kılan özgüvendir. Önemli olan, duygu ve bedenlerinin farkına varmalarının yanı sıra hoşlarına giden ve gitmeyen durumları ayırt etmeleridir. Duygularını ve isteklerini net bir şekilde ifade etmeleri için çocukları cesaretlendirmeliyiz. Nahoş ve istenmeyen bir durumla karşılaştıklarında belli bir sınır koymayı ve "Hayır" demeyi öğrenmeleri gerekiyor.


Pro Familia; Resimleyen : Dagmar Geisler; Çeviren: Kazım Özdoğan; 2014; Gergedan

8-Yazmayı Sevmeyen Çocuğun Hikâyesi

Samuele kalemiyle arkadaş olduktan sonra maceralarla dolu olağanüsüt bir dünyayla tanışmıştı. Kim bilir, aynı şey diğer çocukların ve kalemlerin başına da gelmiş miydi? Kim bilir, kalemler kendi aralarında konuşuyorlar mıydı?


Miriam Dubini; Resimleyen Francesca Carabelli; Çeviren: Filiz Özdem; 2015; YKY

9- Tatlı Bela Angela-Benim Kekim Daha Lezzetli!

Angela Nicely, şeker mi şeker, çok tatlı ve masum bir kız gibi görünebilir, ama gerçek hiç de öyle değil! Okulun ilkbahar kermesinde Burnu-Havada Tiffany’yi yenmeye, midilli partisinde bir ata binmeye ve gizemli bir komşuyu gözetlemeye çalışırken işleri çok karıştırıyor.


Alan MacDonald; Resimleyen: David Roberts; Çeviren: Alkım Özalp; 2017; Kırmızı Kedi Çocuk

10- Feo ve Kurt

Feo’nun sıra dışı bir hayatı vardı. O ve annesi, kurt vahşileştiriyorlardı. … hayvan terbiyecilerinin tersidir.

“Üç gece önce hayattaki en iyi dostlarımdan birini vurup öldürdü. O bir kurttu. Dünyadaki en cesur, en zeki kurttu. Bu yüzden ben artık daha cesur olmalıyım. Olmalıyım ki dünyadaki toplam cesaret eksilmesin.”


Katherine Rundell; Resimleyen: Gelrev Ongbico; Çeviren: Duygu Dalgakıran; 2017;  Domingo

DAHA FAZLA