10 Ekim Katliamı'nın planlayıcısı polis takibindeymiş!

10 Ekim Katliamı'nın planlayıcısı polis takibindeymiş!

10 Ekim Ankara Katliamı'nın firari sanıklarından Edremit Türe’nin emniyet tarafından takibe alınmasına rağmen yakalanmadığı ortaya çıktı.

10 Ekim Ankara Katliamı’nın firari sanığı Edremit Türe’nin el Kaide üyesi olarak emniyet tarafından 2012 yılında takibe alınmasına rağmen yakalanmadığı ortaya çıktı. O dönem Suriye’den Kırıkkale ve Kırşehir’e gelip gittiği tespit edilen ancak gözaltına alınmayan Edremit Türe, 10 Ekim Ankara Katliamı’nın planlayıcılarından biri olarak aranıyor.

Evrensel'den Birkan Bulut'un haberine göre; Edremit Türe hakkında 1 Haziran 2012 tarihli Kırıkkale Cumhuriyet Başsavcılığınca yazılan yazıda, Türe’nin Suriye’de silahlı olarak faaliyet gösterdiği, Hatay’dan Türkiye’ye girerek Kırıkkale’deki oğlu Hasan Tayip Türe ile görüşmek için 2 şahısla irtibat kurduğu ve şahıslardan A.Ş'nin, oğlu Hasan Tayip Türe’yi Hatay’a götürdüğü belirlendi.

İkili buradan Suriye’ye geçti ve Edremit Türe’yle görüştü. Türe'nin Türkiye’ye dönmesini söylediği Hasan Tayip, 25 Mayıs 2012 tarihinde Kırıkkale’ye döndü. Savcılık Hasan Tayip’in, babası Edremit Türe’den aldığı talimatı C.A. kod isimli örgüt üyesine ilettiğini ve C.A’nın da talimat doğrultusunda 26 Mayıs günü el Kaide’nin Suriye’de bulunan kamplarına gittiğini tespit etti.

BABASININ KIRIKKALE’YE GELDİĞİNİ BİLDİRDİ

Türe, oğlu Hasan Tayip ile konuştuktan sonra onun adına çıkarılan hattı kullanmaya başladı. Kırıkkale İl Emniyet Müdürlüğü tarafından Kırıkkale Cumhuriyet Başsavcılığına 14 Haziran 2012 tarihinde gönderilen yazıya göre Edremit Türe 13 Haziran günü Kırıkkale’ye geldi. Öte yandan Hasan Tayip, çevre illerdeki örgüt üyelerine babasının geldiğini bildirdi. 14 Haziran günü X şahsı ile Hasan Tayip arasında şu diyalog geçti:

Hasan: Selamün Aleyküm
X şahıs: Aleyküm selam
Hasan: Ben Edremit’in oğluyum 
X şahıs: Buyur kardeş
Hasan: Babam şu anda yanımda, onun numarasını vereyim de sen onu bir ara olur mu?
X şahıs: Tamam. (...)

KIRŞEHİR’E TEDAVİ OLMAYA GELMİŞ

Edremit Türe, haziran ayında Türkiye’ye girdikten sonra tekrar Suriye’ye gitti. Kırıkkale İl Emniyet Müdürlüğü tarafından Kırşehir Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesine 8 Ağustos 2012 tarihindeki gönderdiği yazıda, Edremit Türe'nin 8 Ağustos günü Kırşehir’deki diğer oğlu Veysel Karani Türe’nin yanına tedavi olmak için gittiği aktarıldı. 9-10 Ağustos tarihlerinde oğlu Veysel Karani’nin Merkez Nasuhhadede Mahallesi’ndeki evinde kalan Edremit Türe, 71 EF 359 plakalı Ford Connect marka mavi renkli araçla ilden ayrıldı.

Edremit Türe, 10 Ekim Ankara Katliamı İddianamesi’nde katliamı planlayan isimler arasında bulunuyor. Öte yandan, katliamın kritik isimlerinden Yunus Durmaz, İlhami Balı gibi onun da MİT ajanı olduğu yönünde iddia bulunuyor. İddianın sahibi; HDP’nin Adana ve Mersin il binalarına saldırı düzenleyen Savaş Yıldız. Saldırılar sonrasında Suriye’de YPG’ye yakalanan Yıldız, ANHA’ya konuşmuş ve Durmuz, Balı ve Türe’nin MİT ajanı olduğunu ileri sürmüştü.