10 Aralık Beşiktaş saldırısı davası başlıyor

10 Aralık Beşiktaş saldırısı davası başlıyor

İstanbul Beşiktaş'ta 10 Aralık tarihinde Vodafone Park çevresinde meydana gelen ve 39'u polis 46 kişinin hayatını kaybettiği, 243 kişinin yaralandığı saldırıya ilişkin dava yarın başlıyor.

İstanbul'da 10 Aralık 2016'da oynanan Beşiktaş-Bursaspor karşılaşmasının ardından Vodafone Park çevresinde meydana gelen ve 39'u polis 46 kişinin hayatını kaybettiği, 243 kişinin yaralandığı bombalı saldırıya ilişkin dava yarın başlıyor. 7'si tutuklu 10 sanığın yargılandığı dava, İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Cezaevi Yerleşkesi'nin karşısında bulunan binada 4 gün boyunca görülecek.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nca hazırlanan 114 sayfalık iddianamede yaşamını yitiren 46 kişi "maktul", yaralanan 263 kişi "müşteki", Beşiktaş Jimnastik Kulübü Derneği, İETT ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü de “suçtan zarar gören" sıfatıyla yer alıyor.

İLK SALDIRI BOMBA YÜKLÜ ARAÇLA

İddianamade Beşiktaş- Bursaspor futbol maçının saat 20.45 sıralarında bittiği, taraftarların saat 22.10 sıralarında stadyumdan dağıldıkları ancak stadyumun arka kısmında bulunan ve "eski Beleştepe" diye tabir edilen noktada TOMA yanında grup halinde çevik kuvvet ekiplerinin beklediği, saat 22.29 sıralarında yolda seyir halinde bulunan bomba yüklü 34 UG 0838 plakalı Chevrolet marka aracın patlatıldığı aktarıldı.

Patlama sonucu grup halinde bekleyen 34 polis ile oradan geçmekte olan araçların içerisindeki 7 yurttaş olmak üzere toplam 41 kişinin hayatını kaybettiği ve 208 polisle 35 sivil yurttaşın yaralandığı belirtiliyor. 

İKİNCİ PATLAMA SIRT ÇANTALI ŞÜPHELİDEN

İddianamede, ilk patlamadan yaklaşık 40-45 saniye sonra stadyumun diğer tarafı olan Maçka Parkı Swissotel girişi yakınında sırt çantalı bir şüphelinin hızlı adımlarla yolun karşısına geçtiğinin görülmesi üzerine şahsın saldırıyla alakası olduğunu değerlendiren 5 polisin harekete geçtiği, müdahale edilmeye çalışılması sırasında şahsın üzerindeki bombayı patlatması sonucu 5 polisin hayatını kaybettiği, 7 yurttaşın ise yaralandığı kaydediliyor.

SALDIRIYI 'TAK' ÜSTLENDİ

İddianamede, TAK'ın kendi internet sitesinde saldırıyı sahiplendiği ve yine saldırıda ölen örgüt mensuplarının kod adı kullanan Kadri Kılınç ve Burak Yavuz olduklarının açıklandığına yer veriliyor. Ayrıca kamera görüntülerinden araçta bir kadının bulunduğunun tespit edildiği, ancak üçüncü eylemci olan 25-30 yaşlarındaki kadının kimliğinin belirlenemediği ifade ediliyor. Saldırıyı düzenleyen Kadri Kılınç ile Burak Yavuz'un eylem öncesi bölgede keşif yaptıkları ve “uyuşturucu (cesaret uyarıcı ilaçları)" aldıkları belirtilen iddianamede eylem talimatını kadın eylemciden aldıkları kaydediliyor.

CEZA İSTEMLERİ

İddianamede, tutuklular Tufan Beyhan, Zeki Yılmaz, Reşit Beyhan ve Sercan Bingöl hakkında "Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma" suçundan  ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep ediliyor. Bu şüpheliler hakkında ayrıca "Silahlı terör örgütüne üye olma", "Tasarlayarak bombalama suretiyle öldürmeye yardım etme", "Tasarlayarak bombalama suretiyle ve kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle öldürmeye yardım etme", "Tasarlayarak bombalama suretiyle öldürmeye teşebbüse yardım etme", "Tasarlayarak bombalama suretiyle ve kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle öldürmeye teşebbüse yardım etme", "Patlayıcı madde kullanarak kamu malına zarar vermeye yardım etme", "Patlayıcı madde kullanmak suretiyle özel şahsa ait mala zarar vermeye yardım etme" suçlarından toplam 3 bin 856 yıl 6 aydan 4 bin 929 yıla kadar ayrı ayrı hapis cezasına çarptırılmaları isteniyor. 

DHA'nın aktardığına göre; şüphelilerden Rıdvan Döner, Fırat Kise ve Necip Yılmaz'ın ayrıca, "Suç örgütüne üye olma" ve "Terör örgütü propagandası yapma" suçlarından toplam 9 yıl 6 aydan 25'er yıla hapis cezasına çarptırılması talep edilen iddianamede, şüphelilerden Hikmet Ölçer ve Zemirhan Yılmaz'ın, "Suç örgütüne üye olmak"tan 7 yıl 6 aydan 15 yıla, Nazim Beyhan'ın, "Silahlı terör örgütüne üye olmak"tan 7 yıl 6 aydan 15 yıla, Sercan Bingöl ve Zeki Yılmaz'ın da iki kez "Terör örgütü propagandası yapmak"tan 2 yıldan 10 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.