10 Ağustos Çarşamba notları: Saldırılar OHAL'i güçlendiriyor

10 Ağustos Çarşamba notları: Saldırılar OHAL'i güçlendiriyor

'Bugün ne oldu?' köşemizde her gün Editör yorumuyla günün öne çıkan başlıklarını hatırlatıyoruz. Bugün, Diyarbakır ve Mardin'de yaşanan saldırıları, "dinci demokrasi"nin bugünkü marifetlerini ve Ankara'nın Suriye politikasıyla ilgili güncel gelişmeleri değerlendireceğiz.

'Bugün ne oldu?' köşemizde her gün Editör yorumuyla günün öne çıkan başlıklarını hatırlatıyoruz. Bugün, Diyarbakır ve Mardin'de yaşanan saldırıları, "dinci demokrasi"nin bugünkü marifetlerini ve Ankara'nın Suriye politikasıyla ilgili güncel gelişmeleri değerlendireceğiz.

Akşam saatlerinde Mardin Kızıltepe ve Diyarbakır'da meydana gelen saldırılarda çok sayıda yurttaşımız hayatını kaybetti.

Mardin'in Kızıltepe ilçesindeki polis, asker ve adliye lojmanlarının bulunduğu TOKİ konutlarına giden yol üzerinde akşam saatlerinde büyük bir patlama oldu. Aynı saatlerde Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesindeki On Gözlü Köprü yakınlarında da şiddetli bir patlama meydana geldi.

Bu iki patlama sonucunda, 7'si sivil, 1'i polis olmak üzere 8 kişi hayatını kaybederken aralarında polis ve askerlerin de olduğu 54 kişi yaralandı. 

Sabah saatlerinde Şırnak'ta askeri araca dönük saldırı sonucu 5 askerin hayatını kaybettiği bildirildi. 

Henüz üstlenilmese de saldırıların PKK tarafından yapıldığı öne sürülüyor.

AKP/SARAY REJİMİ'NİN OHAL'İ GÜÇLENDİRİLİYOR

AKP/SARAY REJİMİ'NİN OHAL'İ GÜÇLENDİRİLİYOR

15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen ve başkanlık rejiminin provasının yapıldığı, AKP/Saray Rejimi'ne muhalif bütün kesimlere dönük bir cadı avına dönüştürülen OHAL sürecinin bu patlamalarla güçlendirildiğini söylemek mümkün. 

Darbe girişiminin ardından Kandil'den henüz bütünlüklü bir değerlendirme yapıldığını görmedik. Kürt siyasetinin bir bütün olarak içine girilen süreci, Öcalan'ın durumunun iyileştirilmesi, müzakerelerin devamı ve yeni anayasa için değerlendirilebilecek bir politik hamle dönemi olarak gördüğü söylenebilir. Bu bakımdan, AKP/Saray Rejimi'ni doğrudan karşıya alacak ve Saray'la politik bir uzlaşmanın mümkün olmadığını ortaya koyacak bir iradenin oluşmadığı görülüyor. 

Öte yandan bugün şiddetlenen ve sivil yurttaşlarımızın da hayatını kaybettiği saldırıların OHAL'in ve AKP/Saray Rejimi'nin elini güçlendirdiği ve Türkiye'deki Kürt düşmanlığını körüklediği açık... 

BÖYLE OLUR DİNCİLERİN DEMOKRASİSİ

Demokrasi soslu dinciliğin marifetlerine her gün yenileri ekleniyor. Bugün yaşanan birçok örnek, gericilikle mücadelenin neden önem kazandığını kanıtlar nitelikte. İşte öne çıkan örneklerden bazıları:

- BirGün'den Erk Acarer'in haberine göre İstanbul'da 49 numaralı Şişli-Yunus Emre otobüs hattında görevli bir şoför, akşam namazı vaktinde otobüsü sağa çekti, seccadeyi serdi ve yolcuları bekleterek namaz kıldı. Namaz bitiminde yolcular tepki gösterirken, şoför, ''Beğenmeyen insin'' diyerek yolcuların üzerine yürüdü. Şoförün tepkisinden sonra şikayette bulunmak üzere İETT'nin 153 no'lu hattını arayan yolculara, yetkilinin verdiği yanıt şu oldu: "'Biraz bekleseniz ne olur, insanların inancına, ibadetine saygı duyun, demokrasi budur.''

- MTA Genel Müdürlüğü'nde çalışan Volkan Sevinç Şubat ayında “solcu terörist” olduğu ihbarıyla 3 ay açığa alındı. Evrensel'in haberine göre, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra aynı kişi tarafından “FETÖ'cü terörist” olarak ihbar edilmesi, Sevinç'in yeniden açığa alınmasına neden oldu.

- Barış için Akademisyenler'in twitter hesabından yapılan açıklamada Gazi Üniversitesi'nde iki ve Sivas Üniversitesi'nde üç olmak üzere toplam beş Barış Akademisyeninin görevden uzaklaştırıldığı belirtildi. 

- Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde (KTÜ) asistan hekim olarak görev yapan KESK ve TTB üyesi Mihriban Yıldırım, darbe girişimi sonrası başlatılan soruşturma kapsamında açığa alındı.

ESED'DEN ESAD'A GEÇİŞ KOLAY MI?

Bugünün dikkat çeken bir başka gelişmesi, Erdoğan'ın Rusya ziyaretinin ardından Dışişleri Bakanı, Cumhurbaşkanlığı sözcüsü ve Başbakan'dan Suriye konusunda yapılan paralel açıklamalar oldu. AA'ya konuşan Dışişleri Bakanı, "Suriye'de politik çözüm konusunda Rusya'yla aynı görüşteyiz" derken, Başbakan Binali Yıldırım da "Rusya ile olduğu gibi Suriye konusunda da çok güzel gelişmeler olacak" dedi. En fazla ses getiren açıklama ise Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'dan geldi. Kalın, "Suriye'de Esad'lı politik geçiş süreci mümkün demek için henüz erken" sözleriyle gelecekte olası bir değişim sinyali verdi.